Operacijski poseg

Bolnik se za sprejem v bolnišnico javi po prejemu pisma Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo. Pismo opisuje način priprave za kirurški poseg, ki jo opravi izbrani zdravnik. Bolnik s seboj prinese izvide laboratorijskih preiskav, rentgenogram prsnega koša in izvide vseh preiskav, ki jih je opravil kot pripravo na kirurški poseg metabolne kirurgije.

Na dan sprejema bolnik opravi pregled pri specialistu anesteziologu, s katerim se pogovori o anasteziji med kirurškim posegom in načrtovanju protibolečinskega zdravljenja med in po kirurškem posegu. Ko bolnik opravi vse predpisane preiskave, ki so potrebne za kirurški poseg, bo operiran v najkrajšem možnem času, ki ga določa način dela Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo.

Na večer pred kirurškim posegom sledi priprava bolnika na kirurški poseg. Bolnik prejme zaščitni odmerek sredstva proti nastanku krvnik strdkov, odvajalo. Na dan posega prejme profilaktični odmerek predpisanega antibiotika ter si namesti antitrombotične nogavice.

Trajanje kirurškega posega je odvisno od vrste posega. Po posegu se bolnik sprva zadrži v kirurški prebujevalnici in nato namesti v sobi za pooperativno kirurško nego na oddelku. Bolnika po posegu zdravimo z infuzijami zdravilnih substanc. Prvi dan po operativnem posegu napravimo rentgensko kontrastno preiskavo zgornjih prebavil, ki je namenjena prikazu tesnosti napravljenih povezav med posameznimi odseki prebavnega trakta. Po opravljeni preiskavi bolnika začnemo postopno hraniti preko ust.

Odpust iz bolnišnice sledi, kadar je bolnik samostojen pri osnovnih življenjskih opravilih, navadno tretji do četrti dan po kirurškem posegu.

Ob odpustu iz bolnišnice bolnik prejme odpustnico, ki vsebuje potrebna navodila za čas po operaciji, datum kontrolnega pregleda in recepte za potrebna zdravila in priporočila za prehranska dopolnila.