Predlogi jušnih receptov za osebe s prekomerno težo

BUČNA JUHA

SESTAVINE:

-450 g olupljene jedilne rumene buče
– 50 g masla
-1 drobno sesekljana srednje velika čebula
-750 ml zelenjavne jušne osnove ali vode
-475 ml mleka
-ščepec mletega muškatnega oreška
-40 g na drobne koščke zdrobljenih špagetov
-6 žlic sveže naribanega parmezana
-sol
-sveže zmlet črni poper

PRIPRAVA:

Bučo narežemo na 2,5 cm velike kocke. V posodi segrejemo maslo. Dodamo čebulo in na zmerni temperaturi pražimo 6-8 minut, da se zmehča. Primešamo bučo in kuhamo še 2-3 minute. Prilijemo juho ali vodo,zavremo,pokrijemo,znižamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da se buča zmehča in odstavimo. Juho zmeljemo v mešalniku. Prelijemo jo nazaj v posodo, primešamo mleko in muškatni orešek. Posolimo in popopramo ter še enkrat zavremo. V juho primešamo zdrobljene špagete, da se zmehčajo. Primešamo parmezan,posujemo z muškatnim oreškom in takoj ponudimo.

Za 4 osebe

Čas priprave: 60 min.

BUČNA KREMNA JUHA S KORENJEM IN KROMPIRJEM

SESTAVINE :

-1 manjša buča hokaido
-300 g korenja
-300 g krompirja
-1 čebula
-1 l jušne osnove
– malo soli
-malo mletega popra
-1 smetana za kuhanje
– malo svežega ingverja
– 2 žlici olja
– malo peteršilja

PRIPRAVA:

V posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in na zmerni temperaturi pražimo 6-8 minut, da se zmehča. Primešamo na kocke narezano bučo hokaido,na kocke narezan krompir in korenje. Dobro premešamo in popražimo. Dodamo sol in mleti poper in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo ingver. Kuhamo približno 30 minut. Občasno sestavine premešamo. Iz posode vzamemo ingver (če vam je okus všeč ga lahko pustite) in posodo odstavimo. Juho zmeljemo v mešalniku in dodamo smetano za kuhanje. Prelijemo nazaj v posodo in potresemo s peteršiljem.

Za 4 osebe
Čas priprave 60 minut

ITALIJANSKA GRAHOVA JUHA Z BAZILIKO

SESTAVINE:

-5 žlic olivnega olja
-2 sesekljani veliki čebuli
-sesekljano steblo zelene
-1 sesekljan korenček
-1 drobno sesekljan strok česna
-400 g drobnega graha
-900 ml zelenjavne jušne osnove
-25 g grobo natrganih svežih listov bazilike
-sol in sveže zmlet črni poper
-sveže nariban parmezan

PRIPRAVA:

V posodi segrejemo olje in dodamo čebulo, zeleno, korenček in česen. Posodo pokrijemo in dušimo na nizki temperaturi 45 minut, da se zelenjava zmehča. Občasno premešamo. Dodamo grah in jušno osnovo ter zavremo. Znižamo temperaturo, dodamo baziliko in začimbe ter počasi kuhamo 10 minut. Juho prelijemo v mešalnik in jo zmešamo v gladko zmes. Razdelimo jo v tople jušne skodelice, posujemo z naribanim parmezanom in okrasimo z baziliko.

Za 4 osebe
Čas priprave 60 minut

JABOLČNA- POROVA – JUHA Z SEZAMOM

SESTAVINE:

-500g pora
-2 žlici masla
-1 žlica curry v prahu
-1 žlička sladke paprike
-2 jabolka
-2 žlici limoninega soka
-2 žlici sezama
-nekaj soli
-nekaj sveže mletega popra

PRIPRAVA:

Por dobro očistimo in temeljito operemo. Narežemo ga na 1cm debele obročke. V posodi z raztopljenim maslom, obročke pora popečemo. Dodamo curry v prahu in sladko papriko in vse skupaj kratek čas dušimo. Dodamo zelenjavno jušno osnovo in kuhamo, da zavre. Olupimo jabolko, ga razrežemo na četrtine in odstranimo peške. Jabolčne četrtine grobo naribamo in dodamo juhi. Kuhamo na blagem ognju približno 10 minut. Med tem časom olupimo drugo jabolko in odstranimo peške. Jabolko razrežemo na četrtine in zmešamo z limoninim sokom. Jabolko prepražimo na maslu na obeh straneh (približno 1minuto) in potresemo z sezamom. Juho po okusu posolimo in popopramo. Serviramo jo na ogrete krožnike in okrasimo s popečenimi jabolki posutimi z szamom.

Za 4 osebe
ČAS priprave:55 minut

BORŠČ

SESTAVINE:

-400g rdeče pese
-2 žlici masla
-1 velika čebula
-150g zelja
– 2 žlici vinskega kisa
– 2 srednje velika paradižnika
-1 čajna žlička sladkorja
– peteršilj
-1 lovorjev list
-1l zelenjavne jušne osnove
– malo soli
– malo mletega popra
-100 ml kisle smetane

PRIPRAVA:

Sesekljan čebulo prepražimo v posodi z maslom, ko postekleni dodamo na kocke narezano peso in zelje. Premešamo in dušimo 5 minut, dodamo še ostale sestavine- paradižnik, peteršilj, lovorjev list,sladkor, vinski kis in zalijemo z jušno rastlinsko osnovo. Posolimo in popopramo in pokrito kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča. Tik preden boršč ponudimo, mu prilijemo kislo smetano s sesekljanim koprom.

Za 4 osebe
Čas priprave 45 minut

ZELENJAVNA JUHA

SESTAVINE:

-1 sesekljana čebula
-1 sesekljano steblo zelene
-2 sesekljana korenčka
-5 žlic olivnega olja
-1 lovorov list
-1 kozarec belega vina ( po želji)
-1,2 l zelenjavne jušne osnove
-400g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
-175 g testenin
-400 ml odcejenega fižola iz pločevinke ( bel fižol)
-250 g špinače
-sol
-sveže zmlet poper
-50g sveže naribanega parmezana

PRIPRAVA:

Sesekljano čebulo, zeleno in korenje stresemo v posodo z olivnim oljem. Pražimo 5 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo lovorov list, vino ( po želji), jušno osnovo in paradižnik ter zavremo. Znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Dodamo testenine in fižol, zavremo in kuhamo, da se testenine skuhajo. Juho pogosto premešamo, da se testenine ne bi sprijele. Začinimo, dodamo špinačo in kuhamo še par minut. Posujemo s parmezanom in ponudimo.

Za 4 osebe
Čas priprave 60 minut

GRAHOVA JUHA S POROM IN BROKOLI

SESTAVINE:

-1 sesekljana čebula
-225 g narezanega pora
-225 g na kocke narezanega krompirja
-900 ml zelenjavne jušne osnove
-1 lovorov list
-225 g brokolovih cvetkov
-175 g zamrznjenega graha
-2-3 žlice sesekljanega zelenega peteršilja
-sol
-sveže zmlet črni poper
-listi peteršilja za okras

PRIPRAVA:

Čebulo,por,krompir, jušno osnovo in lovorov list damo v lonec in premešamo. Zavremo,pokrijemo,in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut. Dodamo brokole in grah, pokrijemo in zavremo in znižamo temperaturo in kuhamo še 10 minut. Občasno premešamo. Jed odstavimo, da se nekoliko ohladi. Odstranimo lovorov list. Stresemo v mešalnik in zmeljemo v gladko zmes .Dodamo peteršilj , posolimo in popopramo in na hitro zmešamo v mešalniku. Prelijemo v lonec in počasi pogrejemo. Juho nalijemo v ogrete posode in okrasimo z listi peteršilja.

Za 4-6 oseb

Čas priprave: 60 minut

BRODET

SESTAVINE:

-100 dag različnih vrst rib ( zelo okusne so sipe, jegulje in najrazličnejše školjke)
-školjke
-1,5 dl olivnega olja
-1 čebula
-4-5 strokov česna
-peteršilj
-4 žlice paradižnikove mezge
-1dl belega vina
-rezine limone

PRIPRAVA:

Ribe ,školjke in druge morske sadeže očistimo, oplaknemo in narežemo na kose. Te odcedimo, jih posolimo, povaljamo v moki in na hitro popečemo. V posodo vlijemo malo olivnega olja in v njem zarumenimo na tanko narezano čebulo, dodamo sesekljan česen in peteršilj ter malo paradižnikove mezge. Vse dobro premešamo, dodamo školjke in po potrebi prilijemo vodo. Pustimo vreti približno 20 minut, nato dodamo pečene ribe. Prilijemo belo vino, dodamo rezine olupljene limone, solimo in po želji popopramo. Ko vse skupaj še enkrat prevre, je brodet pripravljen. Pazimo, da ne dodamo preveč čebule, saj mora prevladovati okus po česnu.

Za 3 osebe
Čas priprave 90 minut

KROMPIRJEVA JUHA Z ZELIŠČI

SESTAVINE:

-4 velike krompirje
-2 čebuli
-1 jušna kocka
-1 žlica smetane
– malo currya,popra, soli
– želišča- drobnjak, peteršilj, majaron

PRIPRAVA:

Krompir in čebulo olupimo. Krompir narežemo na majhne kocke, čebulo na drobno sesekljamo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Ko je krompir kuhan, ga pretlačimo, da dobimo pire. Po potrebi dolijemo vodo in dodamo jušno kocko. Dodamo oprana in na drobno narezana zelišča- drobnjak,peteršilj, majaron in vmešamo eno jedilno žlico smetane.

Za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut

UKC Ljubljana
Ambulanta za abdominalno kirurgijo
Poliklinika, Njegoševa ul. 4

Prevedla in priredila Tatjana Kmetec, dipl.med.sr.