Predlogi jedi za predoperativno obdobje

MINEŠTRA

TEŽA JEDI 400 g (za dve porciji)

Sestavine:

  • 100 g cvetače
  • 90 g rdečega korenja
  • 2 g peteršilja (koren)
  • 1 g zelene (gomolj)
  • 40 g mlade govedine (stegno)
  • 1 žlica olja (olivno, repično)
  • 15 g paradižnika
  • 20 g drobnih testenin
  • list zelene
  • ščepec majarona
  • ščepec g origana
  • 1 žlička peteršilja (list)
  • ščepec soli
  • 200 ml vode

Priprava:

Meso v kosu ali v obliki hašeja (mleto meso naj se pripravi iz stegna ali drugega kosa pustega mesa, običajno predpripravljeno mleto meso ni priporočljivo) kuhamo do polovice. Zelenjavo narežemo na drobne kocke (0,5 cm x 0,5 cm), dodamo dišavnice, začimbe, sol in testenine. Tik pred koncem dodamo blanširan paradižnik in repično ali olivno olje. Kuhano meso v kosu narežemo na drobne koščke (0,5 cm x 0,5 cm). 1/3 jedi odstranimo in pretlačimo z vilicami da jo rahlo zgostimo. Jed potresemo s sesekljanim peteršiljem in porcioniramo. Po želji lahko dodamo tudi druge dišavnice ali zelišča (brez ojačevalcev okusa).

Energijske in hranilne vrednosti za celotno jed (za dve porciji):

Energijska vrednost: 1267,22 kJ / 304,13 kcal

Beljakovine: 14,86 g

Maščobe: 17,28 g

Ogljikovi hidrati: 20,43 g

Energijske in hranilne vrednosti za porcijo:

Energijska vrednost: 633,61 kJ / 152,07 kcal

Beljakovine: 7,43 g

Maščobe: 8,64 g

Ogljikovi hidrati: 10,22 g

 

PIŠČANČJA ENOLONČNICA

TEŽA JEDI 400 g (za dve porciji)

Sestavine:

  • 100 g cvetače
  • 95 g bučk
  • 48 g rdečega korenja
  • 3 g peteršilja (koren)
  • 80 g piščančjih prsi
  • 1 žlica olja (olivno, repično)
  • 80 g olupljenega krompirja
  • 1 žlička peteršilja (list)
  • 1 lovorjev list
  • ščepec majarona
  • ščepec soli
  • 300 ml vode

Priprava:

Korenje, peteršilj (koren) in krompir narežemo na drobne kocke (0,5 cm x 0,5 cm) zalijemo z vodo, dodamo meso v kosu ali v obliki hašeja (mleto meso iz piščančjih prsi) dodamo ščepec soli in kuhamo do polovice. Dodamo cvetačo in bučke, ki smo ju narezali na drobne koščke (0,5 cm x 0,5 cm), dišavnice in začimbe ter kuhamo do mehkega. Tik pred koncem dodamo repično ali olivno olje. Kuhano meso v kosu narežemo na drobne koščke (0,5 cm x 0,5 cm). 1/3 jedi odstranimo in pretlačimo z vilicami da jo rahlo zgostimo. Jed potresemo s sesekljanim peteršiljem in porcioniramo. Po želji lahko dodamo tudi druge dišavnice ali zelišča (brez ojačevalcev okusa).

Energijske in hranilne vrednosti za celotno jed (za dve porciji):

Energijska vrednost: 1455,6 kJ / 349,34 kcal

Beljakovine: 24,47 g

Maščobe: 16,91 g

Ogljikovi hidrati: 25,22 g

Energijske in hranilne vrednosti za porcijo:

Energijska vrednost: 727,8 kJ / 174,67 kcal

Beljakovine: 12,24 g

Maščobe: 8,46 g

Ogljikovi hidrati: 12,61 g

 

JEŠPRENOVA ENOLONČNICA

TEŽA JEDI 400 g (za dve porciji)

Sestavine:

  • 30 g ješprena
  • 30 g rdečega korenja
  • 5,5 g peteršilja (koren)
  • 70 g olupljenega krompirja
  • 80 g mlade govedine (stegno)
  • 1 žlička olivno olje
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička peteršilja (list)
  • ščepec soli
  • 350 ml vode

Priprava:

Ješprenj namočimo čez noč. Meso v kosu ali v obliki hašeja (mleto meso naj se pripravi iz stegna ali drugega kosa pustega mesa, običajno predpripravljeno mleto meso ni priporočljivo) kuhamo do polovice. Dodamo rdeče korenje, olupljen krompir, peteršilj (koren), ki jih narežemo na drobne kocke (0,5 cm x 0,5 cm), sol, dišavnice in začimbe. Na koncu dodamo še olje in kuhamo do mehkega. Kuhano meso v kosu narežemo na drobne koščke (0,5 cm x 0,5 cm). Kuhano jed potresemo s svežim peteršiljem.

Energijske in hranilne vrednosti za celotno jed (za dve porciji):

Energijska vrednost: 1268,8 kJ / 304,51 kcal

Beljakovine: 22,32 g

Maščobe: 8,3 g

Ogljikovi hidrati: 35,19 g

Energijske in hranilne vrednosti za porcijo:

Energijska vrednost: 634,1 kJ / 152,26 kcal

Beljakovine: 11,16 g

Maščobe: 4,15 g

Ogljikovi hidrati: 17,59 g

 

ZELJNA ENOLONČNICA

TEŽA JEDI 300 g (za eno porcijo)

Sestavine:

  • 12 g čebule
  • 1 g česna
  • 80 g zelja
  • 80 g olupljenega krompirja
  • 12 g paradižnika
  • 40 g svinjine (pleče ali stegno)
  • ščepec mlete kumine
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička rastlinskega olja
  • črni poper po okusu
  • ščepec soli
  • 75 g vode

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo in mleto meso (uporabimo mleto meso iz pustega dela svinjine – pleče, stegno, običajno predpripravljeno meso ni priporočljivo), dišavnice in začimbe ter dušimo do mehkega. Zelje in krompir narežemo na drobne kocke (0,5 cm x 0,5 cm), dolijemo vodo in kuhamo do mehkega. Dodamo dušeno meso na čebuli z začimbami in dišavnicami in blanširan paradižnik. Kuhano jed potresemo s svežim peteršiljem.

Energijske in hranilne vrednosti za celotno jed (za eno porcijo):

Energijska vrednost: 685,3 / 164,47 kcal

Beljakovine: 10,82 g

Maščobe: 4,03 g

Ogljikovi hidrati: 20,71 g

 

OBARA

TEŽA JEDI 400 g (za dve porciji)

Sestavine:

  • 30 g rumene kolerabe
  • 54 g rdečega korenja
  • 15 g svežega peteršilja (koren)
  • 10 g zelene (gomolj)
  • 80 g mlade govedine (stegno)
  • 1 žlico olja (repično, olivno)
  • 20 g jajčnih testenin (krpice)
  • 1 lovorjev list
  • ščepec majarona
  • ščepec šetraja
  • ščepec timijana
  • 1 žličko peteršilja (list)
  • ščepec soli
  • limonin sok
  • 150 ml vode

Priprava:

Meso v kosu ali v obliki hašeja (mleto meso naj se pripravi iz stegna ali drugega kosa pustega mesa, običajno predpripravljeno mleto meso ni priporočljivo) kuhamo do polovice skupaj z zelenjavo, ki smo jo narezali na drobne kocke (0,5 cm x 0,5 cm), dišavnicami in začimbami. Pred koncem kuhanja dodamo testenine in kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo limonin sok in jed potresemo s svežim peteršiljem. Po želji lahko dodamo tudi druge dišavnice ali zelišča (brez ojačevalcev okusa).

Energijske in hranilne vrednosti za celotno jed (za dve porciji):

Energijska vrednost: 1464,31 kJ / 351,43 kcal

Beljakovine: 21,86 g

Maščobe: 18,27 g

Ogljikovi hidrati: 18,7 g

Energijske in hranilne vrednosti za porcijo:

Energijska vrednost: 732,15 kJ / 76,13 kcal

Beljakovine: 5,6 g

Maščobe: 2,1 g

Ogljikovi hidrati: 8,8 g

 

SKUTIN NAPITEK Z BANANO

TEŽA JEDI 150 g (ena porcija)

Sestavine:

  • 80 g banane
  • 20 g medu
  • 50 g posnetega mleka z 1,6 mlečne maščobe
  • 50 g skute z 10 % mlečne maščobe

Priprava:

Banano pretlačimo, dodamo posneto skuto, mleko in med ter vse dobro premešamo v homogeno zmes.

Energijske in hranilne vrednosti za celotno jed (za eno porcijo):

Energijska vrednost: 697,14 / 167,31 kcal

Beljakovine: 8,1 g

Maščobe: 1,78 g

Ogljikovi hidrati: 28,69 g

 

SKUTIN NAPITEK Z BRESKVO IN JOGURTOM

TEŽA JEDI 150 g (ena porcija)

Sestavine:

  • 100 g jogurta z 1,3 % mlečne maščobe
  • 10 g medu
  • 85 g breskev
  • 50 g skute z 10 % mlečne maščobe

Priprava:

Breskve narežemo na drobne kocke (0,5 cm x 0,5 cm) ali jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo jogurt, skuto in med in premešamo v homogeno zmes.

Energijske in hranilne vrednosti za celotno jed (za eno porcijo):

Energijska vrednost: 523,1 / 125,5 kcal

Beljakovine: 8,2 g

Maščobe: 1,6 g

Ogljikovi hidrati: 18,8 g