JAGODIČEVJE
Ti živordeči, vijolični in črni plodovi pomenijo vrhunec poletja in jeseni, čeprav jih je danes mogoče kupovati vse leto. Sem sodijo jagode, maline, borovnice, robidnice.
MALINOVA KAŠA
400 g malin
nekaj kapljic limoninega soka
1 čajna žlička medu
Priprava: v mešalnik nasujemo maline, dodamo limon sok ter zmešamo v gladko maso. Maso pretlačimo skozi plastično cedilo in dodamo čajno žličko medu. Kašo hranimo v hladilniku največ dva dni.
JAGODNI NAPITEK
Za 4 osebe:
500 g jagod
4 dl mleka
1 čajna žlička medu
1 limona
Priprava: jagode operemo, očistimo in jim odrežemo peclje. Narežemo jih na manjše kose in jih stresemo v multipraktik. Ožamemo limono in sok dodamo jagodam, dodamo še čajno žličko medu in mleko. Vse skupaj dobro zmiksamo. Napitek prelijemo v kozarce in postrežemo.
NAPITEK IZ BRUSNIC IN JAGOD
4 jabolka
600 ml brusničnega soka
2,5 cm dolg kos olupljene in narezane sveže ingverjeve korenike
Priprava: jabolka operemo in olupimo, odstranimo peščišče in sesekljamo. Brusnični sok nalijemo v mešalnik, dodamo jabolka in narezan ingver ter nekaj minut mešamo, da dobimo gladko zmes. Ponudimo ohlajeno.
BOROVNIČEV NAPITEK
400 g borovnic
1 čajna žlička medu
4 dl mleka
Priprava: Borovnice operemo in temeljito očistimo. Stresemo v multipraktik, dodamo čajno žličko medu in mleko. Vse skupaj dobro zmešamo in nalijemo v kozarce.
BOROVNIČEV NAPITEK Z JOGURTOM
1 skodelica borovnic (svežih ali zmrznjenih)
4 jedilne žlice navadnega jogurta
1 žlica bezgovega sirupa
50 ml grozdnega soka
Priprava: borovnice operemo, damo v mešalnik k ostalim sestavinam. Dobro spasiramo in serviramo v kozarce.
SADNA KAŠA S TOFUJEM
1 zavitek mehkega tofuja
200 g jagodičevja
med ali javorjev sirup po potrebi
Priprava: v mešalnik damo zavitek mehkega tofuja. Dodamo jagode ali maline ali robidnice. Vsebino zmeljemo v gladko kašo in jo po potrebi sladkamo z medom ali javorjevim sirupom.
Nasvet: tofu je sojina skuta, ki je podobna mehkemu siru in je blagega okusa. Mehki tofu lahko uporabljamo namesto smetane, mehkega sira ali jogurta. Iz njega pa lahko pripravljamo kremne sladice.
ROBIDOV NAPITEK
400 g robid
4 dl mleka
1 čajna žlička medu
Priprava: robide operemo, stresemo v multipraktik in dodamo še eno čajno žličko medu in mleko. Vse skupaj dobro zmiksamo.
MARELIČNA KAŠA
350 g posušenih marelic
1 cimetova palčka
2 klinčka
½ čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreška
Priprava: posušene marelice damo v posodo in prelijemo toliko vode, da pokrijemo vsebino. Dodamo eno cimetovo palčko, dva klinčka in polovico čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreška. Zavremo in počasi kuhamo 20 minut da se marelice napojijo. Pustimo, da se ohladi, nato zmeljemo v mešalniku v gladko maso. Če je mešanica pregosta, prilijemo še malo vode. Ta aromatična kaša je odlična, če jo primešamo gostemu jogurtu.
NAPITEK IZ MARELIC IN MATIČNEGA MLEČKA
10 marelic
5 g matičnega mlečka
Priprava: marelice temeljito operemo, prerežemo na pol in jim odstranimo koščice. Narežemo jih na manjše koščke, ki jih stresemo v multipraktik. Dodamo matični mleček. Vse skupaj dobro zmiksamo, da dobimo gost napitek. Napitek natočimo v kozarce.
ANANASOVA KAŠA
3 dl mleka
1 zrel ananas
1 čajna žlička medu
½ žličke cimeta
Priprava: ananasu najprej odrežemo stržen in liste. Sadež olupimo kar najbolj debelo, da odstranimo vsa ”očesca”. Odstranimo trdo sredico in narežemo ananas na manjše kose. Vse skupaj stresemo v multipraktik, prilijemo mleko, dodamo čajno žličko medu in cimet ter zmiksamo v gost pire. Serviramo v kozarce.
KAKIJEV NAPITEK
5 zrelih vanilijevih kakijev
200 ml jogurta
200 ml pomarančnega soka
½ žličke cimeta
½ žličke mletega ingverja
Priprava: kakije operemo, jim odstranimo peclje in jih razpolovimo. Morebitne koščice odstranimo. Kakije narežemo na manjše kose in jih z ostalimi sestavinami zmešamo v multipraktiku. Nalijemo v kozarce.
Nasvet: ingver je ena izmed najstarejših in najbolj priljubljenih zeliščnih zdravil. Sveža korenika, ki ima pekoč okus in močan vonj je okusna v sladkih in pikantnih jedeh. Ima osvežilen okus, ki ga dodajamo praženim jedem, juham, sveži zelenjavi, sadju, pecivu…
JAGODNO-BANANIN NAPITEK
1 velika banana
5 jagod
200 ml sojinega mleka
malo limoninega soka
Priprava: jagode operemo, banano olupimo in obe sestavini damo v multipraktik. Dodamo sojino mleko in malo limoninega soka. Vse dobro zmiksamo tako da dobimo kremasto kašo.
Nasvet: sojino mleko je najpogosteje uporabljen nadomestek za mleko živalskega izvora. Izdelujejo ga iz zmletih sojinih zrn. Primerno je za kuhanje in pitje. Sojino mleko je malo gostejše in ima izrazitejši okus. Kupiti je mogoče tudi sojino mleko z okusom čokolade in sadja ter vitaminizirano sojino mleko.
OSVEŽILNI NAPITEK Z JOGURTOM IN SADJEM
200 g navadnega jogurta
1 kivi
1 banana
100 g jagod
1 pomaranča
½ limone
Priprava: kivi, banano in pomarančo olupimo in narežemo na majhne koščke. Jagode dobro operemo in narežemo. Polovico limone ožamemo, da dobimo sok. V multipraktiku zmiksamo vse sestavine v gladko zmes.
BANANIN NAPITEK Z JAGODAMI 1
2 na četrtine narezani banani
250 g jagod
500 g naravnega jogurta
Priprava: banani in jagode damo v mešalnik in nekaj minut mešamo, da dobimo gladko zmes in na koncu dodamo jogurt. Nalijemo v kozarce in ponudimo.
BANANIN NAPITEK Z JAGODAMI 2
3 jabolka
6 jagod
1 banana
1 pomaranča
Priprava: jabolka in banano olupimo. Narežemo ju na manjše koščke, iz pomaranče pa s pomočjo ožemalnika iztisnemo sok. Vse sestavine damo v multipraktik in dobro zmiksamo, da dobimo gost napitek.
NAPITEK IZ MANGA
1 mango
svež pomarančni sok ene pomaranče
200 ml pinjenca
svež limonin sok
Priprava: mango olupimo, ga razrežemo in damo v mešalnik. Dodamo sok dveh pomaranč in pinjenec. Vse skupaj mešamo toliko časa, da nastane gladka in kremasta tekočina. Dodamo še malo limoninega soka in dobro premešamo.
Nasvet: prvotno je bil pinjenec kislo mleko, ki je ostalo pri izdelavi masla, zdaj pa ga delajo tako, da mu posnamejo smetano in dodajo cepiva mlečnokislinskih bakterij da se zgosti. Ima kremast, blago kiselkast okus. Vsebuje zelo malo maščob-le 0,1 %.
NAPITEK IZ CITRUSOV
1 ananas
6 olupljenih in sesekljanih pomaranč
sok 1 limone
1 olupljena in sesekljana rožnata grenivka
Priprava: ananasu odrežemo spodnji del in bodeč vrh in ga postavimo pokonci in obrežemo lupino. Odstranimo vse luske in čim manj mesa. Nato ga položimo na desko in narežemo na koščke. Ananas, pomaranče, limonin sok damo v mešalnik in dobro zmešamo. Sok precedimo skozi sito, da odstranimo pečke in kožico. Ponudimo ohlajenega.
NAPITEK IZ CITRUSOV IN KEFIRJA
1 dl kefirja
1 velika pomaranča
½ grenivke
Priprava: pomarančo in grenivko olupimo, narežemo na manjše koščke in zmiksamo v multipraktiku. Sok precedimo skozi sito in vmešamo kefir.
SADNI NAPITEK S SIROTKO
1 banana
1 hruška
1 jabolko
5 suhih sliv
0,5 L sirotke
Priprava: banano, hruško in jabolko olupimo in narežemo na manjše koščke. Suhe slive izkoščičimo. Vse sestavine damo v mešalnik in kremasto spasiramo.
Nasvet: sirotka je tekoč stranski izdelek, ki nastane med predelavo mleka v sir. Lahko bi dejali, da je sirotka prehransko najkakovostnejša frakcija mleka. Vsebuje malo maščob, njene ključne sestavine pa so rudnine, vitamini in visokokakovostne beljakovine. Od vitaminov so vsebuje predvsem vitamine B-skupine (B1, B2, B6 in B12), med rudninami pa prevladuje kalij. V sirotki so tudi majhne količine laktoferina, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi odpornosti organizma, zlasti sluznic dihal.
ZELENJAVNI NAPITEK Z INGVERJEM
1 pesa, kuhana v naravnem soku in narezana
1 velik, narezan korenček
4 cm dolg kos olupljene in drobno zmlete ingverjeve korenike
2 očiščeni in olupljeni sesekljani jabolki
150 g belega grozdja brez semen in lupine
300 ml svežega pomarančenga soka
Priprava: peso, korenček, ingver, jabolki, grozdje in pomarančni sok stresemo v mešalnik in nekaj minut mešamo, da dobimo precej gladko zmes. Ponudimo takoj ali shranimo na hladno.
NAPITEK IZ ŠPINAČE
150 g špinače
150 g korenčka
100 ml mleka
1 jedilna žlica limoninega soka
malo sladkorja
1 jedilna žlica sladke paprike
Priprava: špinačo operemo in jo osušimo, korenček operemo in olupimo ter ga naražemo na majhne koščke. Vse sestavine damo v multiprakik in dobro zmešamo.
ZELENJAVNI NAPITEK 1
1 korenje
½ stebla zelene
½ rdeče paprike
1 šalotka
50 g kuhanega krompirja
1 jedilna žlica limoninega soka
250 ml paradižnikovega soka
5 jedilnih žlic ledu
malo tabaska
nekaj soli in popra
Priprava: kuhan krompir in vse očiščene in narezane sestavine damo v multipraktik, nato pokapamo z limoninim sokom, dodamo paradižnikov sok in dobro zmiksamo. Dodamo led, po želji dodamo malo tabaska, malo soli in popra. Napitek natočimo v kozarce in hladno ponudimo.
ZELENJAVNI NAPITEK 2
1 grenivka
1 paradižnik
šopek peteršilja
50 dag svežih korenčkov
10 dag gomoljev zelene
4 kolobarji limone
ščepec soli
Priprava: korenček operemo, olupimo, narežemo na kolobarje in naložimo v sokovnik. Paradižnik razrežemo in dodamo k narezanemu korenčku. Peteršilj operemo in celega dodamo v sokovnik. Gomolje zelene olupimo, operemo, razrežemo in dodamo v sokovnik. Iz tega naredimo sok. Tudi grenivko olupimo in narežemo, odstranimo semena in razdelimo v štiri večje kozarce (2–3 dl). Prilijemo narejeni sok in vsakemu napitku dodamo košček limone in ga nekoliko posolimo.
PARADIŽNIKOV NAPITEK
4 paradižnike
2 krhlja pomaranče
2 mladi čebulici
2 žlici peteršilja
1 žlica ingverja
sok ene limone
8 žlic ledu
100 ml pomarančnega soka
100 ml paradižnikovega soka
čajna žlička sladkorja
nekaj soli in popra
Priprava: paradižnike dobro umijemo in narežemo na manjše koščke, čebulo peteršilj in ingver dobro sesekljamo. Vse očiščene sestavine damo v multipraktik, dodamo čajno žličko sladkorja ter led in dobro zmešamo. Na koncu dodamo še pomarančni in paradižnikov sok in premešamo. Po okusu solimo in poporamo.
ZELENJAVNO-SADNI NAPITEK
1 rdeča in zelena paprika
1 paradižnik
1 korenček
1 košček zelene
1 mango
1 breskev
1 nektarina
malo peteršilja
limonska meta
kefir ali navadni jogurt brez maščobe
Priprava: tako zelenjavo kot sadje očistimo, olupimo in, če je treba, razkoščičimo. Sadje, zelenjavo ter peteršilj in meto damo v sekljalnik, sesekljamo zelo na drobno, prilijemo jogurt ali kefir, nalijemo v kozarce in okrasimo z lističi mete in peteršilja. Popijemo ohlajeno, namesto popoldanske malice.
ZELENI NAPITEK
1 jabolko
1 svež ananas
špinača
kumara
2 korenčka
Priprava: vzamemo pest špinačnih listov, jih dobro operemo in osušimo. Olupimo jabolko, ananas, korenček in kumaro. Vse sestavine narežemo na manjše dele ter jih zmešamo v mešalniku.
AVOKADOV NAPITEK
1 avokado
2 dl mleka
1 čajna žlička medu
1 čajna žlička limone
malo cimeta
Priprava: avokado olupimo, narežemo in z malo mleka zmešamo, dodamo žličko medu, limone in preostalo mleko. Nalijemo v kozarce, okrasimo s cimetom v prahu.
ZELENJAVNO- OSVEŽILNI NAPITEK
½ rumene paprike
½ sveže kumare
1 mlada čebula
¼ stroka česna
ščepec kajenskega popra
ščepec soli
1 žlica limetinega soka
200 g lahkega tekočega jogurta
Priprava: papriko očistimo semen, kumaro olupimo in ju skupaj s čebulo narežemo na majhne koščke. Česen olupimo in prav tako nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik, dodamo začimbe, limetin sok in jogurt. Vse skupaj zmeljemo in dobro ohladimo. Postrežemo z ledenimi kockami.
Pripravila: Tatjana Kmetec, dipl.med.sr.
KO za abdominalno kirurgijo
Specialistična ambulantna dejavnost
Njegoševa 4, Ljubljana