Sadne, zelenjavne kaše in napitki

JAGODIČEVJE

Ti živordeči, vijolični in črni plodovi pomenijo vrhunec poletja in jeseni, čeprav jih je danes mogoče kupovati vse leto. Sem sodijo jagode, maline, borovnice, robidnice.

MALINOVA KAŠA

400 g malin

nekaj kapljic limoninega soka

1 čajna žlička medu

Priprava: v mešalnik nasujemo maline, dodamo limon sok ter zmešamo v gladko maso. Maso pretlačimo skozi plastično cedilo in dodamo čajno žličko medu. Kašo hranimo v hladilniku največ dva dni.

JAGODNI NAPITEK

Za 4 osebe:

500 g jagod

4 dl mleka

1 čajna žlička medu

1 limona

Priprava: jagode operemo, očistimo in jim odrežemo peclje. Narežemo jih na manjše kose in jih stresemo v multipraktik. Ožamemo limono in sok dodamo jagodam, dodamo še čajno žličko medu in mleko. Vse skupaj dobro zmiksamo. Napitek prelijemo v kozarce in postrežemo.

NAPITEK IZ BRUSNIC IN JAGOD

4 jabolka

600 ml brusničnega soka

2,5 cm dolg kos olupljene in narezane sveže ingverjeve korenike

Priprava: jabolka operemo in olupimo, odstranimo peščišče in sesekljamo. Brusnični sok nalijemo v mešalnik, dodamo jabolka in narezan ingver ter nekaj minut mešamo, da dobimo gladko zmes. Ponudimo ohlajeno.

BOROVNIČEV NAPITEK

400 g borovnic

1 čajna žlička medu

4 dl mleka

Priprava: Borovnice operemo in temeljito očistimo. Stresemo v multipraktik, dodamo čajno žličko medu in mleko. Vse skupaj dobro zmešamo in nalijemo v kozarce.

BOROVNIČEV NAPITEK Z JOGURTOM

1 skodelica borovnic (svežih ali zmrznjenih)

4 jedilne žlice navadnega jogurta

1 žlica bezgovega sirupa

50 ml grozdnega soka

Priprava: borovnice operemo, damo v mešalnik k ostalim sestavinam. Dobro spasiramo in serviramo v kozarce.

SADNA KAŠA S TOFUJEM

1 zavitek mehkega tofuja

200 g jagodičevja

med ali javorjev sirup po potrebi

Priprava: v mešalnik damo zavitek mehkega tofuja. Dodamo jagode ali maline ali robidnice. Vsebino zmeljemo v gladko kašo in jo po potrebi sladkamo z medom ali javorjevim sirupom.

Nasvet: tofu je sojina skuta, ki je podobna mehkemu siru in je blagega okusa. Mehki tofu lahko uporabljamo namesto smetane, mehkega sira ali jogurta. Iz njega pa lahko pripravljamo kremne sladice.

ROBIDOV NAPITEK

400 g robid

4 dl mleka

1 čajna žlička medu

Priprava: robide operemo, stresemo v multipraktik in dodamo še eno čajno žličko medu in mleko. Vse skupaj dobro zmiksamo.

MARELIČNA KAŠA

350 g posušenih marelic

1 cimetova palčka

2 klinčka

½ čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreška

Priprava: posušene marelice damo v posodo in prelijemo toliko vode, da pokrijemo vsebino. Dodamo eno cimetovo palčko, dva klinčka in polovico čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreška. Zavremo in počasi kuhamo 20 minut da se marelice napojijo. Pustimo, da se ohladi, nato zmeljemo v mešalniku v gladko maso. Če je mešanica pregosta, prilijemo še malo vode. Ta aromatična kaša je odlična, če jo primešamo gostemu jogurtu.

NAPITEK IZ MARELIC IN MATIČNEGA MLEČKA

10 marelic

5 g matičnega mlečka

Priprava: marelice temeljito operemo, prerežemo na pol in jim odstranimo koščice. Narežemo jih na manjše koščke, ki jih stresemo v multipraktik. Dodamo matični mleček. Vse skupaj dobro zmiksamo, da dobimo gost napitek. Napitek natočimo v kozarce.

ANANASOVA KAŠA

3 dl mleka

1 zrel ananas

1 čajna žlička medu

½ žličke cimeta

Priprava: ananasu najprej odrežemo stržen in liste. Sadež olupimo kar najbolj debelo, da odstranimo vsa ”očesca”. Odstranimo trdo sredico in narežemo ananas na manjše kose. Vse skupaj stresemo v multipraktik, prilijemo mleko, dodamo čajno žličko medu in cimet ter zmiksamo v gost pire. Serviramo v kozarce.

KAKIJEV NAPITEK

5 zrelih vanilijevih kakijev

200 ml jogurta

200 ml pomarančnega soka

½ žličke cimeta

½ žličke mletega ingverja

Priprava: kakije operemo, jim odstranimo peclje in jih razpolovimo. Morebitne koščice odstranimo. Kakije narežemo na manjše kose in jih z ostalimi sestavinami zmešamo v multipraktiku. Nalijemo v kozarce.

Nasvet: ingver je ena izmed najstarejših in najbolj priljubljenih zeliščnih zdravil. Sveža korenika, ki ima pekoč okus in močan vonj je okusna v sladkih in pikantnih jedeh. Ima osvežilen okus, ki ga dodajamo praženim jedem, juham, sveži zelenjavi, sadju, pecivu…

JAGODNO-BANANIN NAPITEK

1 velika banana

5 jagod

200 ml sojinega mleka

malo limoninega soka

Priprava: jagode operemo, banano olupimo in obe sestavini damo v multipraktik. Dodamo sojino mleko in malo limoninega soka. Vse dobro zmiksamo tako da dobimo kremasto kašo.

Nasvet: sojino mleko je najpogosteje uporabljen nadomestek za mleko živalskega izvora. Izdelujejo ga iz zmletih sojinih zrn. Primerno je za kuhanje in pitje. Sojino mleko je malo gostejše in ima izrazitejši okus. Kupiti je mogoče tudi sojino mleko z okusom čokolade in sadja ter vitaminizirano sojino mleko.

OSVEŽILNI NAPITEK Z JOGURTOM IN SADJEM

200 g navadnega jogurta

1 kivi

1 banana

100 g jagod

1 pomaranča

½ limone

Priprava: kivi, banano in pomarančo olupimo in narežemo na majhne koščke. Jagode dobro operemo in narežemo. Polovico limone ožamemo, da dobimo sok. V multipraktiku zmiksamo vse sestavine v gladko zmes.

BANANIN NAPITEK Z JAGODAMI 1

2 na četrtine narezani banani

250 g jagod

500 g naravnega jogurta

Priprava: banani in jagode damo v mešalnik in nekaj minut mešamo, da dobimo gladko zmes in na koncu dodamo jogurt. Nalijemo v kozarce in ponudimo.

BANANIN NAPITEK Z JAGODAMI 2

3 jabolka

6 jagod

1 banana

1 pomaranča

Priprava: jabolka in banano olupimo. Narežemo ju na manjše koščke, iz pomaranče pa s pomočjo ožemalnika iztisnemo sok. Vse sestavine damo v multipraktik in dobro zmiksamo, da dobimo gost napitek.

NAPITEK IZ MANGA

1 mango

svež pomarančni sok ene pomaranče

200 ml pinjenca

svež limonin sok

Priprava: mango olupimo, ga razrežemo in damo v mešalnik. Dodamo sok dveh pomaranč in pinjenec. Vse skupaj mešamo toliko časa, da nastane gladka in kremasta tekočina. Dodamo še malo limoninega soka in dobro premešamo.

Nasvet: prvotno je bil pinjenec kislo mleko, ki je ostalo pri izdelavi masla, zdaj pa ga delajo tako, da mu posnamejo smetano in dodajo cepiva mlečnokislinskih bakterij da se zgosti. Ima kremast, blago kiselkast okus. Vsebuje zelo malo maščob-le 0,1 %.

NAPITEK IZ CITRUSOV

1 ananas

6 olupljenih in sesekljanih pomaranč

sok 1 limone

1 olupljena in sesekljana rožnata grenivka

Priprava: ananasu odrežemo spodnji del in bodeč vrh in ga postavimo pokonci in obrežemo lupino. Odstranimo vse luske in čim manj mesa. Nato ga položimo na desko in narežemo na koščke. Ananas, pomaranče, limonin sok damo v mešalnik in dobro zmešamo. Sok precedimo skozi sito, da odstranimo pečke in kožico. Ponudimo ohlajenega.

NAPITEK IZ CITRUSOV IN KEFIRJA

1 dl kefirja

1 velika pomaranča

½ grenivke

Priprava: pomarančo in grenivko olupimo, narežemo na manjše koščke in zmiksamo v multipraktiku. Sok precedimo skozi sito in vmešamo kefir.

SADNI NAPITEK S SIROTKO

1 banana

1 hruška

1 jabolko

5 suhih sliv

0,5 L sirotke

Priprava: banano, hruško in jabolko olupimo in narežemo na manjše koščke. Suhe slive izkoščičimo. Vse sestavine damo v mešalnik in kremasto spasiramo.

Nasvet: sirotka je tekoč stranski izdelek, ki nastane med predelavo mleka v sir. Lahko bi dejali, da je sirotka prehransko najkakovostnejša frakcija mleka. Vsebuje malo maščob, njene ključne sestavine pa so rudnine, vitamini in visokokakovostne beljakovine. Od vitaminov so vsebuje predvsem vitamine B-skupine (B1, B2, B6 in B12), med rudninami pa prevladuje kalij. V sirotki so tudi majhne količine laktoferina, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi odpornosti organizma, zlasti sluznic dihal.

ZELENJAVNI NAPITEK Z INGVERJEM

1 pesa, kuhana v naravnem soku in narezana

1 velik, narezan korenček

4 cm dolg kos olupljene in drobno zmlete ingverjeve korenike

2 očiščeni in olupljeni sesekljani jabolki

150 g belega grozdja brez semen in lupine

300 ml svežega pomarančenga soka

Priprava: peso, korenček, ingver, jabolki, grozdje in pomarančni sok stresemo v mešalnik in nekaj minut mešamo, da dobimo precej gladko zmes. Ponudimo takoj ali shranimo na hladno.

NAPITEK IZ ŠPINAČE

150 g špinače

150 g korenčka

100 ml mleka

1 jedilna žlica limoninega soka

malo sladkorja

1 jedilna žlica sladke paprike

Priprava: špinačo operemo in jo osušimo, korenček operemo in olupimo ter ga naražemo na majhne koščke. Vse sestavine damo v multiprakik in dobro zmešamo.

ZELENJAVNI NAPITEK 1

1 korenje

½ stebla zelene

½ rdeče paprike

1 šalotka

50 g kuhanega krompirja

1 jedilna žlica limoninega soka

250 ml paradižnikovega soka

5 jedilnih žlic ledu

malo tabaska

nekaj soli in popra

Priprava: kuhan krompir in vse očiščene in narezane sestavine damo v multipraktik, nato pokapamo z limoninim sokom, dodamo paradižnikov sok in dobro zmiksamo. Dodamo led, po želji dodamo malo tabaska, malo soli in popra. Napitek natočimo v kozarce in hladno ponudimo.

ZELENJAVNI NAPITEK 2

1 grenivka

1 paradižnik

šopek peteršilja

50 dag svežih korenčkov

10 dag gomoljev zelene

4 kolobarji limone

ščepec soli

Priprava: korenček operemo, olupimo, narežemo na kolobarje in naložimo v sokovnik. Paradižnik razrežemo in dodamo k narezanemu korenčku. Peteršilj operemo in celega dodamo v sokovnik. Gomolje zelene olupimo, operemo, razrežemo in dodamo v sokovnik. Iz tega naredimo sok. Tudi grenivko olupimo in narežemo, odstranimo semena in razdelimo v štiri večje kozarce (2–3 dl). Prilijemo narejeni sok in vsakemu napitku dodamo košček limone in ga nekoliko posolimo.

PARADIŽNIKOV NAPITEK

4 paradižnike

2 krhlja pomaranče

2 mladi čebulici

2 žlici peteršilja

1 žlica ingverja

sok ene limone

8 žlic ledu

100 ml pomarančnega soka

100 ml paradižnikovega soka

čajna žlička sladkorja

nekaj soli in popra

Priprava: paradižnike dobro umijemo in narežemo na manjše koščke, čebulo peteršilj in ingver dobro sesekljamo. Vse očiščene sestavine damo v multipraktik, dodamo čajno žličko sladkorja ter led in dobro zmešamo. Na koncu dodamo še pomarančni in paradižnikov sok in premešamo. Po okusu solimo in poporamo.

ZELENJAVNO-SADNI NAPITEK

1 rdeča in zelena paprika

1 paradižnik

1 korenček

1 košček zelene

1 košček kolerabe

1 mango

1 breskev

1 nektarina

malo peteršilja

limonska meta

kefir ali navadni jogurt brez maščobe

Priprava: tako zelenjavo kot sadje očistimo, olupimo in, če je treba, razkoščičimo. Sadje, zelenjavo ter peteršilj in meto damo v sekljalnik, sesekljamo zelo na drobno, prilijemo jogurt ali kefir, nalijemo v kozarce in okrasimo z lističi mete in peteršilja. Popijemo ohlajeno, namesto popoldanske malice.

ZELENI NAPITEK

1 jabolko

1 svež ananas

špinača

kumara

2 korenčka

Priprava: vzamemo pest špinačnih listov, jih dobro operemo in osušimo. Olupimo jabolko, ananas, korenček in kumaro. Vse sestavine narežemo na manjše dele ter jih zmešamo v mešalniku.

AVOKADOV NAPITEK

1 avokado

2 dl mleka

1 čajna žlička medu

1 čajna žlička limone

malo cimeta

Priprava: avokado olupimo, narežemo in z malo mleka zmešamo, dodamo žličko medu, limone in preostalo mleko. Nalijemo v kozarce, okrasimo s cimetom v prahu.

ZELENJAVNO- OSVEŽILNI NAPITEK

½ rumene paprike

½ sveže kumare

1 mlada čebula

¼ stroka česna

ščepec kajenskega popra

ščepec soli

1 žlica limetinega soka

200 g lahkega tekočega jogurta

Priprava: papriko očistimo semen, kumaro olupimo in ju skupaj s čebulo narežemo na majhne koščke. Česen olupimo in prav tako nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik, dodamo začimbe, limetin sok in jogurt. Vse skupaj zmeljemo in dobro ohladimo. Postrežemo z ledenimi kockami.

 

Pripravila: Tatjana Kmetec, dipl.med.sr.

KO za abdominalno kirurgijo

Specialistična ambulantna dejavnost

Njegoševa 4, Ljubljana