Splošna navodila za prehrano bolnikov po operaciji zaradi bolezenske debelosti

Na dan operacije

Zvečer prejme do 250 ml tekočine per os, ki jo mora zaužiti počasi, skozi daljše časovno obdobje, po požirkih. Ob hitrem vnosu se lahko pojavi občutek tiščanja v žlički, bruhanje, krči v zgornjem delu trebuha.

Sledi stopenjsko povečevanje dnevnega vnosa tekočine per os, tako da bolnik drugi pooperativni dan prejme 1000 ml in tretji 1500 ml tekočine per os. Tekočina pomeni: bistra juha, proteinske nadomestke ( energijski napitek). Tretji dan po operaciji prejme bolnik skupno do 2500 ml tekočine.

Zgodnje poperativno obdobje I

4 tedne imajo bolniki tekočo dieto. Vsako uro naj zaužijejo cca. 100 ml tekočine v krajšem časovnem obdobju. Bolniki lahko uživajo: sojino mleko, jogurt, kefir, čaj, belo kavo, pravo kavo, sadni sok, zelenjavno kašo, čisto juho ali oboje na posamezen obrok. V tem času naj prejemajo ob obrokih tudi komercialno pripravljene nadomestke beljakovin in mineralov. Bistveno je, da si bolniki porazdelijo uživanje hrane preko celega dneva v manjših količinah.

Obdobje II

Kašasta hrana; 2 tedna. Bolniki naj v tem obdobju še vedno uživajo juhe in komercialne nadomestke beljakovin in mineralov, obroki morajo biti porazdeljeni enako, kot v prvih 4 tednih. Konsistenca hrane naj ustreza gostoti hrane, ki jo uživajo dojenčki starosti 6-8 mesecev, pripravijo naj si jo sami, izjemoma komercialno pripravljena hrana. Ob obrokih bolniki naj ne uživajo dodatne tekočine oziroma naj ne pijejo. Pitje je dovoljeno med obroki. Celokupen dnevni vnos tekočin naj bo cca. 1500 ml, pijejo naj v intervalih in sicer naj bo volumen zaužite tekočine 150-200 ml. Dovoljeno je uživati: čaj, mleko, sadni sok, tekoči jogurt, kavo. Celokupna količina kašaste hrane dnevno je 500 g, vključuje pa tudi meso in ribe.

Obdobje III

Majhni obroki normalno konsistentne hrane, 2 tedna. Ni dovoljeno pitje ob obrokih, priporočeno je pitje med obroki, enako kot v obdobju II. Obroki so majhni, grižljaji majhni in morajo biti dobro prežvečeni. Celokupni dnevni volumen tekočine je 1500 ml in goste hrane cca. 500g. Gosto hrano v tem obdobju lahko uživa bolnik ob rednih obrokih. Obrokov naj bo 5.

Obdobje IV

Bolniki začnejo s samostojno pripravo hrane po želji. Še vedno je pomembno, da jedo pogosto, obroki naj bodo majhni, čas za uživanje hrane dovolj dolg in hrana dobro prežvečena. Pijejo lahko le med posameznimi obroki, dovoljeni so le nesladkani napitki. Izbira temelji na klasično kuhani hrani, pripravljeni v pari, dušeni ali pečeni hrani, cvrtje je prepovedano. Uživati je potrebno hranila z nizko vrednostjo maščob ( posneto mleko, lahke sire s 17% maščobe, sadne sladolede, ipd. ). Priporočeno je uživanje pustih beljakovin.

Absorbcija hranil je enaka kot pred posegom, prav tako tudi prebavna funkcija.

Zmanjšanje telesne teže je posledica manjšega vnosa hrane.

V fazi hitre izgube telesne teže po operativnem posegu ( do 12 mesecev ) morajo bolniki zaradi načina prehrane prejemati nadomestke vitaminov: B-kompleks. Priporočeni to tekoči pripravki vitaminov; v primeru, da bolniki potrebujejo katerokoli medikamentozno zdravljenje je potrebno pripravke v obliki tablet v zgodnjem pooperativnem obdobju zdrobiti in raztopiti v vodi. Bolnik ob odpustu iz bolnišnice prejme recept za pripravek vitamina D in multivitaminske pripravke, ki so odvisni od vrste kirurškega posega.

Prepovedana hranila

So predvsem tista, ki bi lahko zamašila ozko odprtino med zgornjim delom želodca nad trakom in spodnjim delom pod njim. V preostanku želodca po vertikalni gastrektomiji hrana lahko zastane, se napihne ter povzroča bolečine, lahko celo predrtje želodca. Kadar bi jih bolnik užil, bi se lahko pojavili: bolečine v žlički, bruhanje, slabost, krči, hud refluks želodčne vsebine v usta.

Prepovedana živila:

Šparglji – lahko juha

Ananas – lahko sok

Rabarbara – lahko sok ali juha

Brokoli – lahko kremna juha

Suho sadje in koščičaste pomaranče

Nepriporočljiva živila

Čips

Mandlji

Pokovka

Koruza v zrnju

Bel, svež kruh

Težko prebavljiva hrana

Mandlji

Lešniki

Orehi

Pinjole